Tangoschoenen en meer..

Wat heb je nodig om de eerste stappen in de tango te zetten!?

Eigenlijk alleen een open houding en veel zin. Om het plaatje af te maken gaan sommige zover, dat ze zich een andere garderobe aanmeten. Dat is niet noodzakelijk voor de nog niet- tangoholic. Wel zul je merken naarmate je verder komt en de uitvoering subtieler wordt en je meer draaibewegingen in je vocabulaire krijgt, dat het ene schoeisel het andere niet is.

Tangoschoenen in het algemeen

Over het algemeen dans je op een houten vloer. Veel tangoschoenen hebben cosy (een soort suède) onder de voorzool om niet uit te glijden. Een leren zool kan ook maar is aan de gladde kant. De rubberen zool van de huis-, tuin- en keukenschoen wordt over het algemeen als te stroef ervaren. De rubberen zool die onder een danssneaker zit is meestal iets gladder en is eventueel een optie.

Toch een leren zool? Kras met een schaar in de onderkant van de zool waardoor je meer grip hebt met de vloer. De schoenzool lichtjes schuren over een stenen muurtje wil ook wel eens helpen. Je kunt ook suede onder een schoen laten zetten die lekker draagt voor jou. Zeker in het begin is dat een stuk goedkoper dan een paar nieuwe tangoschoenen. Suède is de achterkant van zacht leer. Veel schoenmakers hebben dat gewoon op voorraad.

Klein onderhoud

Is je suède zooltje vies?! Met een licht staalborsteltje kun je het ergste er uit borstelen. Voor de grote beurt houd je de zool boven een pannetje stomend water. Als de 'haartjes' overeind gaan staan kun je heel lichtjes de viezigheid eruit borstelen.
Een ander veel voorkomend euvel is het slijten van de hak, zeker bij damesschoenen. Laat de hak op tijd vervangen door, bij voorkeur, een nylon hakje. Nylon is sterker dan de fabrieks-hakjes en minder stroef dan een rubberen hakje.

Herenschoenen

Natuurlijk gaat het dansen op de huis-, tuin-, keuken-, en kantoor- slof lang goed. Ook kom je op je straatgympies nog lang weg. Maar er komt toch een moment dat de subtiliteit van de stap gaat lijden onder de robuustheid van de schoen en er meer gespecialiseerd (lees: flexibel) schoeisel  vereist wordt voor de bewegingen die je maakt.

Waar let je op bij een heren dansschoen?
Het is fijn als de zool flexibel is en niet te dik, zodat je contact maakt met de vloer en je voeten goed kunt op- en afrollen bij het lopen.
Wat betreft wegligging en slipgevaar: ga voor een cosy (suede) zool en anders leer. Te slappe slofjes of grote gympen als blocks zijn niet ideaal voor het contact met de vloer en de stevigheid van de enkel in het pivoteren.

De prettigste hakhoogte is 2 cm. Als je vaker op hakken loopt dan kun je waarschijnlijk ook goed lopen op de zogenaamde spaanse hak van ongeveer 4 cm. Die is heerlijk macho en stijlvol en staat mooi onder een broek.
Pas op met lakschoenen: die plakken aan elkaar. Toch lak? Dan ook vaseline of babyolie bij de hand houden om ongelukjes en genante momenten te voorkomen.

Schoenen passen!
Pas je schoenen 's middags en met de sokdikte die je er in zal dragen op de dansvloer. Je voeten zijn dan al een beetje opgezet net zoals ze dat zullen zijn als je er een avondje op danst. Zorg dat ze goed passen rondom de hiel en in de breedte van de voet, zodat je niet slipt in je schoen.

Fijne merken
2x4 Al Pie (note: heeft verwisselbare zooltjes voor diverse dansvloeren)
Lisadore for men

Damesschoenen

Voor de meeste dames zijn schoenen sowieso al een fetish object. De tangoschoen is dus een gevaarlijke aanschaf want ultiem sexy, verleidelijk en sensueel. Ook nog eens te verkrijgen in alle mogelijke kleurtjes en vormen mét of zonder stilettohak. Helaas zul je er toch eens aan moeten beginnen en dan is het slechts hopen dat het ‘gezonde verstand’ overwicht genoeg heeft over de begeerte.

Dames, wáár let je op bij het opbouwen van een bruikbare verzameling?
Koop een tangoschoen goed passend; dus niet te krap of te groot. Je tenen moeten genoeg ruimte hebben om te ontspannen en te bewegen, maar de hiel mag niet slippen als je loopt. Door de hakhoogte wordt de voet naar voren geschoven in de schoen. Pas dus altijd allebei de schoenen en check of al je tenen in de schoen passen.

Dichte neus of open schoen?
Zeker de dichte neuzen zijn vaak puntig van voren waardoor je minder grip hebt op de bal van de voet en de tenen. Voordeel is dat je  partner bij een misstap jouw teennagels heel laat.
Het voordeel van schoenen met open neus is dat je tenen meer kunnen bewegen en ademen. Vaak is de voorkant wat ronder en hebben je tenen daardoor meer contact met de vloer. Nadeel is dat je tenen wat kwetsbaarder zijn voor misstapjes van je partner of jezelf. Ook hier is het belangrijk om bij het passen te checken of je kleine teen ook nog op de binnenkant van de schoenzool ligt en niet ernaast hangt.

De stevigheid van de schoen
De zool mag flexibel zijn dus buigzaam rond de bal van de voet. Wel moet er een versterkte brug in de schoen zitten. De hak staat idealiter onder het midden van de hiel.
Fijne tangoschoenmerken zijn wat Pingel betreft:
Hakken 5 cm: Paoul
Hakken 7 cm: Mi Suenos, Tango Brujo, Neotango, 2por4 (note: heeft verwisselbare zooltjes voor diverse dansvloeren)
Hakken 9 cm en hoger: Comme il Faut

This heels are made for walking
Tangoschoenen komen grofweg in 3 soorten hakken: dikkere rechte hak, stiletto hak en diabolo hak. Van deze hakken is de stiletto hak het minst stabiel voor de beginnende danseres maar  ook danseressen die graag in 'open' stijl dansen. De dikkere rechte hak oogt minder elegant  en is vaak ook lager maar wel reuze stabiel. De diabolo hak is een mooie sexy hak die genoeg stabiliteit geeft om ook in 'open' stijl fijn te dansen. Deze hak is ook heel geschikt voor een beginnende danseres.

“I don't know who invented high heels, but all women owe him a lot.” Marilyn Monroe ... Hoge Hakken Hemel

Een ander punt is de hoogte van de hak. Dit is naast de algemeen geldende adviezen uit de medische wereld toch vooral ook een kwestie van smaak en handigheid in het 'op hakken dansen'. Als je niet gewend bent om op hakken te dansen, bouw het dan rustig op van 5 cm naar 7 cm en eventueel hoger. De meeste tangohakken zijn 7 tot 10 cm hoog. Hoe comfortabel je op je hakken staat hangt af van je ervaring in het op hakken lopen, je lengte, je schoenmaat en je gevoel van balans. Eén belangrijk criterium moet je echter nooit vergeten: ga met je hakken aan op je tenen staan, zolang je hakken minimaal twee centimeter de lucht in kunnen is de hakhoogte prima. Lukt dit niet, dan zijn de hakken te hoog om er ooit mooi op te kunnen lopen. Zelf houd ik het na lang experimenteren op max. 8,5 cm.

Schoenen passen!
Pas de schoenen het liefst later op de dag als de voeten al wat gezwollen zijn. Pas met panties als je van plan bent deze te dragen. Let wel, panties maken de grip van de voet in de schoen slipperiger. De zogeheten visnetpanties zijn een compromis, maar fijner is het om met blote voeten in je schoen te dansen.

Adressen voor tangoschoenen

Top merken/winkels:
2x4 Al Pie (note: heeft verwisselbare zooltjes voor diverse dansvloeren)
Lisadore for men & Lisadore for ladies (Comme il Faut en Mi Suenos)
Noordeinde 184 | 2514 GR Den Haag | (06) 24515409
Open: ma-vr: 10 tot 18 | Za: 10 tot 17

Andere schoenenwinkels
www.paraddy.nl (Rotterdam)
www.tangotacion.com (o.a. Den Haag)
www.nicodanssport.com (Amsterdam)

Schoenen online
www.dedanswinkel.nl
www.verytangostore.com

Een greep uit de tangoschoenen winkels in Buenos Aires
www.2x4alpie.com
www.fabioshoes.com.ar
www.shoes-susanaartesanal.com
www.neotangoshoes-net.com
www.commeilfaut.com.ar
www.flabella.com
www.delieshoes.com.ar
www.shoes-tangodarcos.com
www.victoriotangoshoes.com.ar
meer info: Buenos Aires info

Meer adressen
www.tango-club.com/shopping

De kunst van het sexy lopen op hoge hakken

Het op hakken staan veranderd de structuur van je lichaam en daarmee ook je balans en manier van lopen. Hieronder geeft Pingel je een aantal tips om comfortabel en elegant op hoge hakken te dansen.

Je rug wordt iets holler en de borst steekt meer vooruit. Ook sta je meer op de bal van je voet. Probeer je onderrug toch zo lang mogelijk te maken door je staartbeen naar de grond te laten zakken en je ribbenkast vóór niet wijd te maken maar het gevoel te creëren dat je een goed passend jasje aan hebt. Dénk jezelf ook lang aan de voorzijde, alsof je borstbeen naar de hemel reikt. Zo bescherm je je onderrug en houd  je een ontspannen balans en sta je elegant en zelfverzekerd.
Gebruik de mobiliteit van je heupen en knieën als je loopt, door ze te ontspannen. Overstrek je knieën niet, maar stel je voor dat er een vering in zit. Verbeeld je dat je heupen twee wielen zijn die ronddraaien tijdens het lopen.
Maak geen klompjes van je voeten. Bedenk dat je nog steeds 28 botjes in je voeten hebt zitten, gesteund door 107 banden en 19 spieren!  Rol je voeten op en af als je stapt en landt. Zo blijven de voeten doorbloedt en houd je grip en aarding met de vloer en controle over je stappen.

Bouw het rustig op
Ben je nog niet gewend aan het dansen op hakken… Door er thuis al regelmatig een beetje op te lopen en tangobewegingen te oefenen, bouw je zelfvertrouwen, handigheid en elegantie op. Draag je hakken in de les het laatste kwartier, als je de techniek al wat beter in je benen hebt zitten en bouw die tijd langzaam op zolang het comfortabel blijft. Ga je uit dansen in de milonga? Neem eventueel een 2e paar met lagere hakken mee. Ook kun je bij de drogist speciale gelkussentjes kopen die je een beetje steun en comfort bieden bij het dansen op hoge hakken en een branderig gevoel onder de bal van je voet tegengaan.

Loop bewust
Zorg ervoor dat je bewegingen altijd gecontroleerd zijn. Hoge hakken dwingen je om beheerst en mooi te lopen. Wees jezelf dus bewust van je hoge hakken. Voel je vrouwelijk en sexy (daar gaat het uiteindelijk om!). Laat je nooit verleiden om op hoge hakken te rennen of te haasten en pas op met lycra broeken en jurken! De hak kan daar gemakkelijk in blijven hangen. Stoppen met dansen en rustig losmaken, niet proberen los te trekken want de stof is elastisch dus dat gaat niet werken.


Videos on YouTube
Foto's
Zie meer video's op ons YouTube kanaal » Bekijk meer foto's van TangoWorks »